huen

Regisztráció

Eseménynaptár

19kedd
2018. június
2018. június
 HKSzeCsPSzoV
2228293031123
2345678910
2411121314151617
2518192021222324
262526272829301
272345678

Élménybeszámoló a Münchenben töltött Campus Mundi utazásról

Kéri Judit a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Doktori Iskolájának PhD hallgatója. Második alkalommal látogathatott Németországba a Tempus Közalapítvány támogatásával a Campus Mundi Ösztöndíj segítségével. 2017 áprilisában a müncheni Max-Planck-Institut für Sozialrecht und Sozialpolitik intézetben folytatott kutatást.

"A Campus Mundi ösztöndíjnak köszönhetően három hetet töltöttem a bajor fővárosban, amely szakmailag nagyon hasznos volt, emellett az utazás élménye is meghatározó volt. A támogatásnak köszönhetően a disszertációhoz szükséges szakirodalom gyűjtése mellett a külföldi kollégákkal is megismerkedhettem, valamint lehetőségem nyílt betekintést nyerni egy külföldi kutatóintézet mindennapjaiba, működésébe.

Az intézet a világ minden tájáról fogad kutatókat, így a Max Planck-ba látogatók egy nemzetközi közegbe kerülve folytathatják kutatásukat. Mind az intézet munkatársai, mind a külföldi kollégák nagyon segítőkészek voltak.

Az intézet nagyon gazdag szakirodalommal rendelkezik, a szociális jog valamennyi területéhez kapcsolódó könyv, folyóirat, tanulmány fellelhető, valamennyi kontinens számtalan országát ismertető könyv, nemzetközi szervezetek kiadványai érhetőek el. Így a számomra fontos munkanélküliség témájáról, az ahhoz kapcsolódó szociálpolitikáról, munkaerőpiaci politikáról is sok anyag áll rendelkezésre.

Lehetőségem volt az ösztöndíj időtartama alatt egy tudományos előadáson is részt venni, amely afrikai országok szociális ellátórendszereit mutatta be. Ezt követően az intézet kutatóival egy közös ebéden is részt vettem.

Egy ilyen tanulmányút mind szakmailag, mind a nyelvtudás gyakorlában, mind a külföldön való helytállásban sokat segít az embernek, amiből igen sokat profitálhat mindenki.

München igazi világváros, remek úti cél, sokat sétáltam és a lehető legtöbb látnivalót bejártam. A Residenz és a Nymphenburg Kastély gyönyörű, az Angolkert jó idő esetén megtelik, a biciklizni kedvelők nagyon jól érezik magukat, hiszen a legtöbben azzal közlekednek, amelyet a kiépített bicikli úthálózat is megkönnyít. Mindezek mellett lehetőségem volt a Neue Pinakothek galériában látni sok remek festmény között Van Gogh Napraforgók című képét. Az autók iránt érdeklődők a BMW Múzeumban igazi autócsodákat láthatnak a gyár valamennyi korszakából.

A tavaszi időjárással nem volt szerencsém, a kezdeti kellemes időt felváltotta a hűvös idő, majd legnagyobb meglepetésemre a hóesés. Összességében mindenkit csak bíztatni tudok, hogy vágjon bele ilyen külföldi kalandba hosszabb vagy rövidebb időtartamra, mert a szakmai fejlődés mellett hatalmas élményben lehet része mindenkinek."